zondag 9 november 2008

Wat is het verschil tussen MBTI en andere instrumenten?

De MBTI verschilt van de meeste andere persoonlijkheidsinstrumenten door het feit dat de theorie waarop het is gebaseerd dichotomieën vooropstelt. Deze dichotomieën weerspiegelen aangeboren psychologische of mentale voorkeuren.

De typische benadering van persoonlijkheid is dat men verschillen op een continuüm zet. MBTI daarentegen identificeert jouw status op of de ene of de andere kant van een persoonlijkheidsdimensie. Of je nu aan de ene op de andere kant zit, heeft niets te maken met jouw emotionele gezondheid, intelligentie of aanpassingsvermogen. Elk van de categorieën in MBTI gaat over een domein van psychologisch functioneren.

De veronderstelling is dat jij een grotere voorkeur hebt voor de ene kant van een bepaalde dimensie dan voor de andere kant. Daarom word je gedwongen om een keuze te maken tussen evenwaardige mentale processen en attitudes. De meeste andere persoonlijkheidsinstrumenten beschouwen een dimensie of schaal als een enkele eigenschap.

De MBTI geeft ook weer hoe duidelijk jouw voorkeur is voor een van de twee polen van de dichotomie. En dus niet hoeveel van die pool jij hebt. Het gaat dus niet om meten maar om het sorteren in tegengestelde categorieën.

De MBTI vertelt jou ook niet wie jij bent. Jijzelf bent de expert die het best gekwalificeerd is om de accuraatheid van de typebeschrijving te beoordelen.

De typebeschrijvingen bevatten ook interessante aanwijzingen om jezelf te ontwikkelen.

Geen opmerkingen: