zondag 9 november 2008

Het doel van de Myers-Briggs Type Indicator (MBTI)

Het doel van de Myers-Briggs Type Indicator (MBTI) is om de theorie van de psychologische types die beschreven werd door Carl Gustav Jung verstaanbaar te maken en bruikbaar in het leven van mensen.

De essentie van de theorie is dat heel wat variatie in menselijk gedrag die op het eerste gezicht willekeurig lijkt, in feite heel consistent is. Dat komt doordat er een aantal basisverschillen zijn in de manier waarop individuen hun waarnemings- en beoordelingsvermogen gebruiken.

Waarneming of perceptie gaat over al de manieren waarop we bewust worden van dingen, mensen, gebeurtenissen of ideeën. Beoordeling gaat over de manieren waarop we tot een conclusie komen over wat er waargenomen werd. Als mensen systematisch verschillend zijn in wat ze waarnemen en in hoe ze tot een conclusie komen, dan is het heel redelijk voor hen om ook te verschillen in hun interesses, reacties, waarden, drijfveren en vaardigheden.

In het ontwikkelen van de Myers-Briggs Type Indicator was het de bedoeling van Isabel Briggs Myers en haar moeder Katharine Briggs om de inzichten van de type theorie toegankelijk te maken voor individuen en groepen. Ze wilden de basisvoorkeuren identificeren op elk van de vier dimensies die gespecifieerd werden in de theorie van Carl Gustav Jung of die daar impliciet in vervat zitten.

De MBTI persoonlijkheidsindicator is gebaseerd op de ideeën van Carl Gustav Jung over hoe verschillende manieren van waarnemen en beoordelen, in combinatie met verschillende attitudes, verschillende types van mensen beschrijven. Waarneming en beoordeling worden gezien als mentale functies. Attitudes verwijzen naar de oriëntatie van energie en de oriëntatie op de buitenwereld.

Persoonlijkheidtypes komen voort uit de interacties tussen die vier MBTI dimensies. Deze dimensies gaan over vier tegengestelde domeinen van mentaal functioneren: tegengestelde manieren van waarnemen, tegengestelde manieren van beoordelen, tegengestelde attitudes waarmee waarneming en beoordeling bij voorkeur gebruikt worden, en tegengestelde manieren van omgaan met de wereld.

De identificatie en beschrijving van de 16 verschillende persoonlijkheidtypes die uit de in de actie van deze voorkeuren voortkomen was ook een doelstelling van Myers en Briggs. Elk type dat beschreven wordt, is groter dan de som van de delen omdat tussen de vier voorkeuren die een type uitmaken er ook interactie is.

Geen opmerkingen: